Toekomst der jeugd

on
Cor Dam, Toekomst der jeugd, 1962
Cor Dam, Toekomst der jeugd, 1962

De gemeente van Amsterdam heeft een website waar je een overzicht vinden kan van alle kunstwerken die in haar openbare ruimte zijn geplaatst. Het geeft een interessant beeld van het soort werk dat er door de jaren heen in het Amsterdamse stadslandschap is verschenen. Tegelijkertijd verteld het bijgevoegde fotomateriaal vaak veel over het lot van het werk. Dit werk van Cor Dam, met de hoopvolle titel Toekomst der jeugd, is daar een sprekend voorbeeld van. Dat het reliëf zich niet in de buitenlucht bevindt, maar waarschijnlijk een opdracht was voor een publiek gebouw – waarschijnlijk een school – moge duidelijk zijn. Dat de ‘zon, spelende kinderen, vis, kat in een dorpstafereel’ die in dit reliëf te herkennen zouden moeten zijn, geen onderdeel meer uitmaken van die binnenruimte is echter net zo duidelijk.

De toekomst zoals Cor Dam deze voor de jeugd zag, heeft zich blijkbaar niet blijvend kunnen verbinden met de gebruikers van de plek. Maar dat vind ik juist zo fascinerend aan dit soort werken. Wat beweegt mensen ertoe om in dit geval de functionaliteit van wandruimte voorop te stellen? Blijkbaar kan er een kantelpunt zitten in de aantrekkingskracht van een kunstwerk waardoor het geen voorvechters meer heeft. Verstopt achter een rij archiefkasten. Ik ben benieuwd of dit het einde is, of dat er mensen voorbij zullen komen die nieuwe verhalen bij het werk vinden en het weer in de dynamiek van de plek betrekken.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *